Magyar gyártó, magyar kereskedők!

Vásárlásoddal a magyar vállalkozókat támogatod!

  Magyar termékek, magyar gyártótól!   
Kérdése van? Hívjon minket!    +36301638174

Blog

Textil vagy műanyag

GravAri
2022.02.28 15:15
Textil vagy műanyag

Textil vagy műanyag?

Vászonból készült termékek előnyei


 A textilipar az egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal rendelkező ipari ágazat. A természetes növényi és/vagy állati eredetű rostokból készült termékek nem szennyezik a bolygónkat, nem mérgezik élelmiszereinket.
Használj te is környezetbarát anyagokat otthonodban!

Egy pamut ágyneműben sokkal kellemesebb aludni, mint egy műanyagban, bár jól lehet, a pamut drágább, de egészségesebb és tartósabb.
Tarts a táskádban vászonból készült bevásárló szatyrokat, melyek kis helyet foglalnak és egy hirtelen ötlettől vezérelt vagy éppen egy akciós vásárlás után sem kell műanyag szatyrokat vásárolnod. Ráadásul ezek sokszor használhatók, moshatók, divatos anyagokból készülnek.
A kenyér tárolására, az uzsonna csomagolására is kaphatók jó minőségű, légáteresztő, mégis víztaszító, vizes ruhával letörölhető újraszalvéták, kenyeres zsákok.

Hogy végképp elriasszalak a műanyagok használatától, ajánlom figyelmedbe az alábbi írást, melynek forrása a www.humusz.hu oldal.

A műanyag használatából adódó kényelmünkért bolygónk, az élővilág és mi magunk is igen nagy árat fizetünk. Az alapanyag kitermeléstől a gyártáson és használaton át a hulladékká válásig, a műanyag teljes életciklusa során szennyez. 
Gondoljunk bele, hogy a hagyományos műanyag alapanyaga a kőolaj.

A műanyag egy összefoglaló név, több száz féle anyagot tartalmazó, mesterséges úton előállított vagy átalakított óriásmolekulájú anyagok

A műanyag csomagolások nagy része egyszer használható (a globális műanyagtermelés 40%-a!), és sok esetben nem újrafeldolgozható. Legtöbb esetben pénzkidobás, ráadásul a szervezetre káros anyagot is tartalmazhatnak.

Jelen vannak életünk szinte minden fontos területén a háztartásokban, a járművekben, az egészségügyben, az elektronikában, az űrkutatásban…

Nézzünk pár példát, mit mire használunk és azok mit tartalmaznak!

PET melyből üdítős, ásványvizes pillepalackok, poharak, háztartási szerek flakonjai készülnek. Ezek hőre lágyuló műanyagok, nem aroma semlegesek, tehát a bennük tárolt anyag íz- és szagnyomait csak hosszadalmas, drága tisztítással tudják többé-kevésbé eltávolítani.

PE-HD  gyártása során veszélyes anyagokat használnak fel, melyek krómot, nikkelt, mérgező antioxidánsokat és rákkeltő anyagokat tartalmaznak. Hordók, mosószeres flakonok, játékok, zacskók készülnek belőle.

PVC amely széles körben elterjedt műanyagfajta. Alapanyaga az egészségre káros és veszélyes vinil-klorid.  Növeli a mutációk gyakoriságát, születési rendellenességet okozhat, rombolja az immunrendszert. Gyártása során higany is keletkezik és ha elégetjük, akkor nehézfémek, sósav, dioxinok és furánok kerülnek a levegőbe. Lényegében a PVC teljes életútja szennyező hatással van a környezetére.
Sajnos még mindig sok termék készül belőle, és ezek az élelmiszeriparban is gyakoriak, de készül belőle gyerekjáték, fólia, csipesz, vízvezetékcső, gyógyászati segédeszköz, zuhanyfüggöny is.

PS ennek alapanyaga a benzol, az etilbenzol és a sztirol. Ezek mind veszélyes mérgek! A sztirol maradványai a szervezetbe jutva egészségkárosító epoxiddá alakulnak, ami gátolja a sejtosztódást, károsítja a májat és vesét. A polisztirol ellenáll a lúgoknak, savaknak, de a fényre érzékeny és a szerves oldószerek is hatnak rá.  A freonnal habosított tálcákon sok előre csomagolt élelmiszert lehet kapni (gyümölcs, sajt, húsok).


Bízom benne, hogy sikerült meggyőznöm a műanyagok káros hatásáról!